Hengenpelastajan 7 askelta ennen huoltotyön aloittamista

Lukitse & Merkitse –menettelyssä on seitsemän selkeää vaihetta. Luo turvallinen työympäristö ja lue selkeät ohjeemme turvatoteutukseen.
1. Valmistaudu kohteen alasajoon
Ennen työn aloittamista valtuutetun työntekijän on tunnettava energian tyyppi ja suuruus, riskit ja kuinka hallita alasajon kohdetta.
2. Tiedota alasajosta työntekijöitä
Valtuutettu henkilö tiedottaa:
- Mitä kohdetta alasajon toimenpide koskee
- Miksi kyseinen kohde poistetaan tuotannosta
- Arvio siitä kuinka kauan alasajo/seisokki on voimassa
- Kuka on vastuuhenkilö toimenpiteen aikana
- Keneltä saa lisätietoja
3. Kohteen alasajo
Mikäli kohde on edelleen tuotannossa, ajetaan se alas.
4. Eristäminen
Varmista, että kaikki energialähteet ovat pois päältä. Lukitse suljettu energialähde sopivalla turvalukitteella. Erottaminen on tehtävä näkyväksi ja selkeäksi; tarvittaessa varoituskilvillä ja tunnistettavalla suoja-aitauksella.
5. Jäännösenergian poistaminen
Varmista, että kaikista huollettavista kohteista on poistettu tai haihdutettu varastoitunut energia.
6. Henkilökohtainen turvalukitus
Kukin työntekijä varmistaa tehdyn lukituksen henkilökohtaisella turvalukollaan. Salvattuun laiteeseen tulisi olla yhtä monta henkilökohtaista turvalukkoa, kuin on työnsuorittajia. Lukot voi poistaa vain työnsuorittaja.
7. Tarkastus ja testaus
Kun laitteisto on erotettu energialähteestä ja vaaralliset lähteet on suljettu, testaa laitteistoa varmistaaksesi, ettei se voi käynnistyä missään olosuhteessa. Varmista, ettei lukitusta voi vahingossa purkaa, ja ettei konetta voi tahattomasti käyttää.Varmista, ettei kukaan ole kosketuksissa laitteiston kanssa testauksen aikana.